Mi az a nyírfacukor (xilit)?

 A nyírfát, ezt a 15 méter magasra megnövő, ezüstfehér kérgű, vékony fafajtát a népgyógyászat már igen régóta ismeri: levelét baktériumölőként és vizelethajtóként már évtizedek óta használják, ezenkívül kezelik vele a reumás fájdalmakat, a vese- és epeköveket, ugyanakkor még a vér koleszterinszintjének csökkentésére is kiválóan alkalmas ez a növény. Azonban rájöttek arra, hogy a növénynek nemcsak a levele, de a kérgéből kinyert édes nedv is kiválóan alkalmas különböző betegségek kezelésére. Ebből a nedvből készült tehát a nyírfacukor.

A nyírfacukor tehát egy természetes cukorféle, mely ízében és megjelenésében nagyban hasonlít az általunk jól ismert szacharózhoz, hiszen mindkét szénhidrát fehér, édesek és kristályos. Azonban szerkezetük és élettani hatásaik nagyban eltérnek. A finomított cukor igen káros a szervezetünkre, hiszen túlzott fogyasztása elhízáshoz vezethet, fogszuvasodást okoz, szervezetünket savasítja, így kiválóan elősegíti a különböző gombák túlszaporodását, mint például a Candidáét. A szacharóz ezenkívül a cukorbetegség kialakulásának a fő oka, emellett lassítja az emésztést és más folyamatokat is.

A nyírfacukor éppen ellenkezőleg hat a szervezetünkre. Segítségével megszabadulhatunk néhány felesleges zsírpárnánktól, megvédi fogainkat a fogszuvasodástól. A xilit lúgosító hatással rendelkezik, így gomba-, baktérium- és vírusölő hatással rendelkezik. Nem terheli meg a szervezetünket úgy, mint a finomított cukor. Nem vesz részt a szénhidrát anyagcserében, mivel nem szükséges inzulin a hasznosításához, ennek köszönhetően a cukorbetegek számára egy kiváló édesítőszer is lehet. Ezenkívül még gyorsítja az emésztési folyamatokat, segíti a kiválasztást.

A nyírfacukrot bárki fogyaszthatja: legyen akár fiatal vagy idős, egészséges vagy beteg. Nem okoz semmilyen mellékhatást, így a várandós kismamák, a fogyni vágyók és a candida-diétán lévők számára is biztonságos a fogyasztása.