Cukor helyett nyírfacukor – a fogak megóvásáért

Ma már a fogszuvasodással is rengeteg ember küszködik: globális népbetegségként van számon tartva, hiszen a csecsemőktől az idős emberekig a Föld szinte teljes lakosságát érinti. A fogszuvasodás a fogak romlását eredményezi, fájdalmakkal járó fogbélbetegségeket okoz és a fogak idő előtti elvesztésével jár. Rengeteg oka van a fogszuvasodás kialakulásának, de természetesen ezt a betegséget is fokozza a cukros ételek naponta többszöri fogyasztása és a megfelelő fogápolás hiánya.

A szájüreg és fogaink a szervezet első védelmi vonala, így megóvása különösen lényeges, hiszen ha ez a védelmi mechanizmus gyengül, akkor számos megbetegedés kialakulásának esélyét növelhetjük.

A nyírfacukor használatával esélyt kapunk arra, hogy megelőzzük a fogszuvasodást, de a már károsodott fogaink állapotát is javíthatjuk vele, valamint megerősíthetjük a szervezet e védelmi vonalát is. Ezenkívül a nyírfacukor használatával elérhető, hogy csontjaink erősebbek, sűrűbbek legyenek, hogy az ásványi anyagok könnyebben beépüljenek, vagyis nemcsak a fogszuvasodás, de a csontritkulás kialakulásának kockázatát is csökkenthetjük vagy akár meg is előzhetjük e betegségek kialakulását.

Hogyan járul hozzá a nyírfacukor a szájhigiénia megőrzéséhez?

Azt tudjuk hogy a fogszuvasodást a szájban található baktériumok, főleg a streptococcus okozzák. Ezek a baktériumok felveszik és lebontják az elfogyasztott cukrot, így sav képződik, ami pedig a fogzománcot károsítja. Azonban a nyírfacukornál más a helyzet: nem hat szénatomot tartalmaz, mint a többi cukor, csupán ötöt, aminek következtében szerkezete sokkal stabilabb, így a száj baktériumai nem képesek felbontani ezt a cukrot, nem jelent számukra táplálékot, így nem képződik sav. A nyírfacukorral így még a száj megfelelő PH-értéke is fenntartható.

Tanulmányok igazolják, hogy ha rendszeresen fogyasztjuk a nyírfacukrot, akkor segíti a kivont ásványi anyagok visszaépülését a fogzománcba, aminek következtében képes helyrehozni az enyhe mértékben károsodott fogzománcot.

Ez a cukor még a lepedék lerakodását is csökkenti, tehát minden érv amellett szól, hogy a hagyományos cukrot, cseréljük nyírfacukorra!