7 érdekes tény a nyírfacukorról

A xilit még nem olyan széles körben ismert, de egyre népszerűbb édesítő és ma már egyre több termékben megtalálható. Ez a természetes anyag jótékony hatással van az egészségi állapotunkra, melyet már több kutatás is bebizonyított. Emellett 40%-kal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a fehér cukor, így a kalóriabevitel is jelentősen csökkenthető a segítségével. De mit kell még tudni róla?

  • 1. tény: Fogyasztását nem szabad nagy mennyiségben kezdeni Ha még sosem használtunk xilitet ezelőtt, akkor kis mennyiségben szoktassuk hozzá a szervezetünket és csak fokozatosan növeljük a mennyiséget. Ez a javaslat abból fakad, hogy az emésztőrendszernek szüksége van némi időre, amíg elfogadja a nyírfacukorot. Ha túl nagy mennyiségben kezdjük el használni, akkor olyan mellékhatások jelentkezhetnek, mint a puffadás és a hasmenés.
  • 2. tény: A kutyák számára veszélyes A xilit ugyan jótékony hatással van az emberi szervezetre, de a kutyák számára veszélyes lehet. A kutyáknál a leggyakoribb mellékhatásként a hipoglikémia jelentkezik (vércukorszint csökkenése) vagy májelégtelenség. Ha a kutyánk elfogyasztotta a terméket, akkor azonnal vigyük állatorvoshoz.
  • 3. tény: Nem csak egyszerűen védi a fogainkat A legújabb kutatási adatok arra utalnak, hogy a xilit nemcsak megvédi a fogakat a fogszuvasodástól, hanem segít helyreállítani a sérült fogzománcot is.
  • 4. tény: használható a sütéshez is A xilit alkalmas a sütéshez. A legtöbb esetben így helyettesíthető vele a cukor, ha édesítőszerre van szükségünk. Csupán két dolgot kell figyelembe venni, ha sütni akarunk vele: nem alkalmas olyan süteményekhez, melyekbe élesztő kell és sok nedvességet nyel el.
  • 5. tény: a xilit poliol, vagyis egy családba tartozik a szorbittal és az eritriollal. Mindhárom anyag kiváló édesítőszer, de csak a xilit vigyáz a fogainkra. 6. tény: rágógumiként is találkozunk vele A xilites rágó a legjobb fogszuvasodást megelőző készítmény, melyet kutatások is alátámasztanak. 7. tény: a xilittel a cukorbetegség kezelhető A xilit glikémiás indexe 7, vagyis nagyon kicsi. Emiatt nem okoz gyors vércukoremelkedést. Vagyis a cukorbetegek is nyugodtan használhatják. Emellett kevesebb kalóriát is tartalmaz, így alapvető fontosságú a vércukorszint kontrollálásában.