Cukor helyett nyírfacukor – a cukorbetegeknek

A cukorbetegség korunk egyik jelentős és igen súlyos következményekkel járó népbetegsége. Annak, hogy a XX. század közepétől ilyen nagy arányban növekedek e betegek száma a legfőbb oka a nagymértékű cukorfogyasztás.

A cukor túlzott mennyiségének bevitele nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a szervezet anyagcseréjének normális működése felboruljon. A túl sok finomított cukor megemeli a vérben a cukor mennyiségét, így a hasnyálmirigynek aktív inzulintermeléssel kellene válaszolnia, de a cukorbetegeknél nem így működik, így a vér cukorszintje nem csökken, ami további problémákat okoz: magas koleszterinszint, magas vérnyomás, szívelégtelenség.

Ha a betegséget időben felismerik, akkor nem szükséges az inzulininjekció, elég mindössze egy szigorú diéta betartása, követése. Azonban ez teljes mértékben nélkülözi az édes ízeket. Kivéve, ha nyírfacukrot használunk.

A nyírfacukor emésztéséhez ugyanis nincs szüksége inzulinra. Hogyan is lehetséges ez? A titok a glikémiás indexben rejlik. A glikémiás index azt mutatja meg, hogy egy adott élelmiszerben levő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel. Minél gyorsabban szívódik fel, annál jobban megemeli a vércukorszintet, annál jobban megterheli a hasnyálmirigyet. Viszont minél alacsonyabb ez az index, annál kevesebb glükóz kerül a véráramba, vagyis a hasnyálmirigynek kevesebb inzulint kell termelnie, hogy a glükóz eljusson a sejtekbe.

A nyírfacukor glikémiás indexe 7. Ez azt jelenti, hogy a szervezet igen lassan dolgozza fel és nem is teljes mennyiségben. Ennek köszönhetően a nyírfacukor nem változtatja meg hirtelen a vércukorszintet: inkább stabilizálja, alacsonyan tartja azt. Vagyis a cukorbetegek úgy fogyaszthatnak nyírfacukorral készült ételeket, hogy nem kell tartaniukvércukorszintjük túlságos megemelkedésétől.

Fontos tudni, hogy a nyírfacukorral készült ételek az egységes nemzetközi higiéniai követelményeket tartalamzó szabályozás alapján, hivatalosan is megjelölhetők a cukorbetegek által fogyasztható megkülönböztető jelzéssel.

"Egy olyan étrend, amely kevés finomított szénhidrátot (például a fehérliszt és abból készült tészták, pékáruk és más hasonlók) tartalmaz, nyírfacukorral kombinálva, hosszútávon stabil inzulinszintet biztosít és csökkenti az inzulin injekciók szükségességét."