Xilit az egészséges fogakért

A Turku Egyetem finn tudósai a 70-es években fedezték fel a xilit jótékony hatását a szájhigiénában. A cukor káros hatásait visszafordítja a szájban.

xylitfogak.jpg

A xilit öt szénatomos szerkezetét a szájban lévő baktériumok nem tudják felhasználni, a fogszuvasodásért felelős savakat nem képesek termelni.Nem fokozza a fog szuvasodását, a xilit akár 80%-al is képes csökkenteni a fog- szuvasodás előfordulását.A xilittel készülő cukormentes rágógumikat, cukrokat ajánlják a fogorvosok.

Az erjedési folyamatok nem tudnak a xilit jelenlétében végbemenni, nem tudják savvá alakítani a szájüregi baktériumok. A lúgos közeg nem kedvez a baktériumoknak, különösen a steptococcusnak.

A xilit fogyasztás közvetlenül lefekvés előtt, fogmosás és fogselyem használat után alkalmazva védi és ápolja a fogakat és az inyt.A cukorral ellentétben, a xilit megállítja a fogszuvasodás folyamatát, erősíti a fogzománcot, és hatékonyan kezeli a kisebb szuvasodási foltokat.

Napi legalább 3, de lehetőleg 5 darab rágógumi elfogyasztása ajánlott, ahhoz hogy a kívánt hatást elérjük, minden egyes étkezés után és étkezések között is érdemes egy xilites rágógumit elfogyasztani, felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt.

A xilitet hatásosnak találták a lepedékképződés csökkentésében, a savak termelődésének csökkentése révén mérsékli a fogszuvasodást.

Elősegíti az ásványi anyagok visszaépülését a fogzománcba, és enyhíti a száj szárazságot.

A xilit képes megakadályozni a kórokozó baktériumok megtapadását és szaporodását, így lehetővé teszi, hogy a szervezet normális öblítő és tisztító mechanizmusai kimossák a baktériumokat a szervezetből.

Felső légúti tisztításhoz a xilit spray akkor igazán hatékony, ha egész nap, rendszeres időközönként használjuk.