Xylitol

A xylitol természetes szénhidrát, amely a zöldségekben, gyümölcsökben és még az emberi szervezetben is megtalálható.Szerkezete lényegesen eltér a természetben előforduló többi cukoralkoholétól.Öt szénatomos szerkezetének köszönhetően számos egészségügyi probléma megelőzésében és kiküszöbölésében kap szerepet.

A xylitol természetes cukor, ami kellemes íze mellett még rendkívül kedvező egészségvédő hatásokkal is rendelkezik.

xilit.jpg

A cukorhoz képest a xylitol 40%-kal kevesebb kalóriát tartalmaz, a szervezetben lassan szívódik fel, fogyasztásával a cukorbetegek vércukorszintje egyenletesen alacsony marad.

A cukrokkal ellentétben a xylitolt az öt szénatomos szerkezete miatt a szájban található fogszuvasodásért felelős baktériumok nem tudják felhasználni.

Klinikai vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a xylitol hosszú távú védelmet nyújt a fogszuvasodással szemben. A vizsgálatok során kiderült, hogy a xylitol csökkenti a fül- és arcüreg gyulladások kialakulásának esélyét. Amikor a fertőzéseket okozó baktériumok bejutnak a szervezetbe,megtapadnak az orr és a torok nyálkahártyáján, Ott szaporodni kezdenek, így kialakul a betegség. A xylitol kémiai szerkezete miatt képes megakadályozni a kórokozó baktériumok szaporodását.

Cukorbetegek is fogyaszthatják, mert glikémiás indexe alacsony 7-es.

Szénhidráttartalma 75%-kal, kalóriatartalma pedig 40%-kal alacsonyabb a cukorénál. 1 g energia tartalma: 10 kJ 2,4 kcal.

A hashajtó hatás kiküszöbölésére elsõ 2-4 hét alatt fokozatos mennyiség- növelés javasolt, mielõtt teljesen felváltaná a cukrot. A xylitol előnyei

Segít megelőzni a fogszuvasodást, mert csökkenti a plakk képződést,így csökkenti a fogíny gyulladást is.

Glikémiás indexe 7, amely nem vált ki inzulin reakciót a szervezetben, így hasznos a cukorbetegeknek. 40%-kal kevesebb kalóriát tartalmaz , mint a cukor. Növeli a pH-értéket a szájban,lúgos kémhatású.