A xylitol története

Az 1890-es években német és francia kutatók állítottak elő először, a nyírfa nedvének csapolásával nyírfacukrot, az eljárás nagyon kezdetleges volt.

nyirfaxylit.jpg

A szerves kémia már több mint száz éve ismeri, de nemcsak a kor technikai fel- készületlensége miatt nem gyártották, hanem a xilit biológiai jótékony hatásai az emberi szervezetre, sokáig ismeretlenek voltak a tudósok számára.

A II világháborús kényszerpálya következtében több országban is előtérbe került a xylitol gyártása. Komolyabb kutatásokba kezdtek Finnországon kívül a Szovjetunióban, Németországban és Japánban is.

Rájöttek, hogy a nyírfacukor nem vált ki inzulin választ, mivel a szervezet nagyon lassan dolgozza fel, így nem emelkedik az inzulin szint.

A nyírfacukor számára az áttörést az 1970-es évek hozták meg.Számos klinikai tanulmánynak köszönhetően, fény derült a xilit fogakra gyakorolt jótékony hatására is.

1975-ben Finnországban került sor elsőként a nagyüzemi gyártására, pár hónappal később csatlakozott egy svájci cég, ekkor már Németország, Olaszország, Szovjetunió, Kína, Japán használták a nyírfacukrot édesítőszerként a diabeteszes betegek étrendjénél.

Finnországban és ugyanebben az évben Amerikában is már a nagyüzemi gyártás első évében elkezdték az első xilit tartalmú rágógumik terjesztését a piacon.