Cukor helyett nyírfacukor – a fogyókúrázóknak

A túlsúly minden ember számára problémát jelent: nemcsak esztétikai a gond, hanem egészségügyi szempontból is nagyon sok káros hatása van a felesleges zsírpárnáknak. Kialakulásának pedig számos oka lehet: a hirtelen megemelkedett inzulinszint által éhségérzetünk fokozódik, így túlságosan nagy mennyiségű táplálékot viszünk be a szervezetünkbe: túl sok kalóriát és túl sok szénhidrátot; de emésztési zavarok is okozhatnak elhízást.

Ha a finomított cukrot lecseréljük nyírfacukorral, akkor elérhetjük, hogy csökkenjen az étvágyunk, így késleltetjük az éhségérzetet, aminek köszönhetően kevesebb táplálékot, így szénhidrátot is veszünk magunkhoz. A kevesebb kalóriabevitellel pedig testsúlycsökkenés érhető el. Emellett a nyírfacukor segítségével javul az emésztésünk is.

A nyírfacukor étvágycsökkentő hatású, hiszen mivel alacsony a glikémiás indexe, ezért csak fokozatosan emeli meg a vércukorszintet, így szervezetünk nem termel feleslegesen inzulint. Ennek köszönhetően a teltségérzet tovább fennmarad, így csökken az étvágy, kevesebbet eszünk és fogyunk.

A nyírfacukornak a kalóriatartalma is igen alacsony. Ez azért nagyon jó, mert így elkerülhető, hogy több kalóriát vigyünk be a szervezetünkbe; többet, mint amennyit a szervezetünk fel tudna dolgozni. A nyírfacukor a szacharóznál 40%-kal kevesebb kalóriát tartalmaz: a hagyományos kristálycukor 100 grammja 400 kcal értékű, ezzel szemben a nyírfacukoré csupán 240 kcal/100 gr.

A nyírfacukrot a szervezet igen könnyen fel tudja használni. 25%-a a vékonybélen keresztül szívódik fel, ez a májban glükózzá alakul. A maradék 75% emésztetlenül keresztülhalad a vékonybélen, a vastagbélben pedig a bélflóra zsírsavakká alakítja, amiből a máj energiát nyer. Vagyis a nyírfacukor 75%-ból nem képződik testzsír, csak energia. Az általunk elfogyasztott nyírfacukornak, tehát, csupán az egynegyede számít szénhidrátnak, a többi háromnegyed részre úgy tekinthetünk, mint "elérhetetlen szénhidrát". A nyírfacukor még az emésztést is segíti. Fokozza a bélműködést, így kevesebb mindent tud felszívni és elraktározni. Vagyis a nyírfacukorral csökkentjük a táplálékfelszívódás idejét és mennyiségét, így az emésztési is folyamat is könnyítődik, ezáltal pedig csökken az elhízás esélye.

A nyírfacukor tehát esély ad arra, hogy búcsút intsünk a felesleges zsírpárnáknak.