Xilitol /nyírfacukor/

A xilitol egy természetes cukoralkohol, zöldségekben, gyümölcsökben, és az emberi szervezetben is megtalálható .

Kémiai összetétele lényegesen különbözik a többi cukoralkoholtól, egyedülálló öt szénatomos szerkezetének köszönhetően, fontos szerepet tölt be a szájegészségben.

A szájban található baktériumok nem képesek felhasználni szuvasodást előidéző savak termeléséhez a xilitolt, öt szénatomos szerkezetéből adódóan.Egy amerikai szájegészséggel foglalkozó statisztikai és kutatási jelentésben a xilitol a fluorid mellett szintén úgy jelenik meg, mint a fogápolás egyik alapvető eleme már gyermekkorban is.

dietahoz_orvosi_segitseg.jpg

A xilitol akár 80%-kal tudja csökkenteni a fogszuvasodás valószínűségét, a lepedékképződést, és segítí az ásványi anyagok fogzománcba történő beépülését, mérsékli a szájszárazságot.

A felső légúti megbetegedéseknél, úgy fejti ki védő hatását, hogy nem engedi megtapadni és elszaporodni a baktériumokat.A xilitol kémiai szerkezetének köszönhetően, a szervezet természetes védekező erejét használva ki tudja mosni a kórokozókat.

A finn Turku Egyetem tudósai a 70-es évek elején végzett kutatásai, igazolják a xilitol szájhigiéniában betöltött fontos szerepét. Ennek értelmében képes fenntartani a sav-bázis egyensúlyt a szájban, az így megmaradó lúgos állapot kedvezőtlen a baktériumok számára különösen az egyik legkárosabb hatásúnak, a streptococcusnak.

Szájápolást követően alkalmazott xilitol ápolja és védi a fogakat és a fogínyt, vagyis szemben a cukorral nem káros, ha éjszakára a fogakon és a szájban marad.Sikeresen alkalmazható az apróbb fogszuvasodási foltok állapotának visszafordításában,nem csupán megállítani képes a fogszuvasodás folyamatát, de erősíti a fogzománcot.