Xilit a száj higiéniában

A 70 évek elején fedezték fel a Turku Egyetem finn tudósai, hogy a xilit rendkívül jelentős szerepet játszik a száj higiéniában. Visszafordítja a szájban a cukor káros hatásait. Az erjedési folyamatok nem tudnak a xilit jelenlétében végbemenni, a szájüregi baktériumok nem tudják azt savvá alakítani, íly módon segít a száj megfelelő sav-bázis egyensúlyát beállítani.

Ez a bázikus közeg nem kedvez a támadó baktériumoknak, különösen az egyik legrombolóbbnak, a streptococcusnak. A xilit fogyasztás közvetlenül lefekvés előtt, fogmosás és fogselyem használat után alkalmazva védi és ápolja a fogakat és az ínyt. Ellentétben a cukorral, a xilit jótékony hatást fejt ki, ha a fogunkon hagyjuk éjszakára.

Megfelelő használattal a xilit nem csak megállítja a fogszuvasodás folyamatát,de képes a fogzománc erősítésére. A leghatékonyabban a kisebb szuvasodási foltokat tudja kezelni.

A xilittel készülő cukormentes rágógumikat és édességeket már legalább hat nemzeti fogászszövetség, és több ország szabályozó testülete jóváhagyta.

Harmincöt évnyi rendszeres klinikai vizsgálatok bizonyítják, hogy a xilit a fogak szempontjából a legjobb édesítőszer, és sikere öt szénatomos szerkezetében rejlik.

xylitfogorvos.jpg

A xilitet számos területeken találták különösen hatásosnak.

Csökkenti a fogakon a lepedékképződést. A savak termelődésének csökkentése révén mérsékeli a fogszuvasodást. Elősegíti az ásványi anyagok visszaépülését a fogzománcba. Növeli a nyál folyékonyságát, elősegítve ezzel a sérült fogzománc helyreállítását. Csökkenti a száj szárazságot.

Újabb fogászati protokollokban, mint alapvető kezelési lehetőség van jelen a xilitol, nagy xilitoltartalmú rágók és fogkrémek. Egy amerikai szájegészséggel foglalkozó statisztikai és kutatási jelentésben a xilitol a fluorid mellett szintén úgy jelenik meg, mint a fogápolás egyik alapvető eleme már gyermekkorban is.

A xilit öt szénatomos szerkezete képes megakadályozni a kórokozó baktériumok megtapadását és szaporodását, ezáltal pedig lehetővé teszi, hogy a szervezet normális öblítő és tisztító mechanizmusai kimossák a baktériumokat a szervezetből.

A felső légúti megbetegedések esetén is segíthet a xilit, mert nem engedi, hogy a torok illetve az orr nyálkahártyáján megtapadjanak a kórokozók.