Xilit a fogszuvasodás ellen

Harmincöt év klinikai vizsgálatai igazolják, a xilitol a fogak szempontjából az egyik legjobb édesítőszer.Fogászati protokollokban, mint alapvető kezelési lehetőség van jelen a xilitol, a nagy xilitoltartalmú rágógumik és fogkrémek. Egy amerikai szájegészséggel foglalkozó statisztikai és kutatási jelentésben a xilitol a fluorid mellett szintén úgy jelenik meg, mint a fogápolás egyik alapvető eleme már gyermekkorban is. Ez annak köszönhető, hogy a szájban megtalálható baktériumok nem képesek felhasználni szuvasodást előidéző savak termeléséhez a xilitolt, öt szénatomos szerkezetéből adódóan. A xilitol akár 80%–kal tudja csökkenteni a fogszuvasodás valószínűségét.

A nyírfacukor gátolja a fogszuvasodást, a szájban lévő baktériumok a nyírfacukrot nem tudják lebontani, így nem termelődik sav a bontási folyamatban. Csökkenti a lepedékképződést, segíti az ásványok visszaépülését a fogzománcba. Gátolja a szuvasodást a már kikezdett fogzománcon is, lassítja a fogkőképződést. Mérsékli a szájszárazságot. Ezeknek a tulajdonságainak köszönhetően számos országban elfogadták a xilitol felhasználásával készülő cukormentes rágógumikat és édességeket.

A finn Turku Egyetem tudósai a 70-es évek elején végzett kutatásai igazolják a xilitol szájhigiéniában betöltött fontos szerepét. Gyakorlatilag visszafordítja a cukor negatív hatásait a szájban. A xilitol hatására nem képes megindulni a szájban az erjedés folyamata, melynek eredményeként a szájban fellelhető baktériumok sem képesek azt savvá alakítani, tehát a száj sav-bázis egyensúlya nagyobb valószínűséggel marad egyensúlyi állapotban. A szájban így megmaradó lúgos állapot kedvezőtlen a baktériumok számára, kiemelten az egyik legkárosabb hatásúnak, a streptococcusnak.

fogapolas_xylit.jpg

Az esti fog- és szájápolást követően alkalmazott xilitol ápolja és védi a fogakat és a fogínyt, szemben a cukorral nem káros, ha éjszakára a fogakon és a szájban marad. Alkalmazásával sikeresen lehet küzdeni az apróbb fogszuvasodási foltok állapotának visszafordításában, képes megállítani a fogszuvasodás folyamatát és erősíteni a fogzománcot.

A felső légúti megbetegedésekért felelős baktériumok a torok és az orr nyálkahártyáján megtapadva szaporodnak.A xilitol kémiai szerkezetének köszönhetően nem tudnak megtapadni és elszaporodni a baktériumok.

Az anyukák nyírfacukor használata késlelteti és csökkenti, a baktériumok átvitelét a gyermekekre. Természetes, egészséges és biztonságos megoldást jelent a terhességi diabéteszben szenvedő kismamák számára.

Gombás fertőzések esetén nem nyújt táptalajt, kémiailag más a szerkezete, mint a kristálycukornak, nem férnek hozzá ezek a mikroorganizmusok. Csak néhány típusú szénhidrátot tudnak felhasználni a gombák az élettevékenységükhöz, az összetett szénhidrátok, a keményítő, ami a gabonákban van emészthetetlen számukra.