Xilit hatása az egészségünkre

A xilóz redukciójával nyerhető cukoralkoholt, a xilitolt édesítőszerként alkalmazzák.

A cukorhoz képest a xilit 40% kevesebb kalóriát és 75% kevesebb szénhidrátot tartalmaz, a vércukorszintet egyenletesen alacsonyan tartja. Eredetileg cukor hozzáadásával készülő ételhez xilitet használnak, alacsony, 7 glikémiás index révén segíthet a megfelelő vércukorszintet fenntartani.

paleoilitetkezes.jpg

A xilit alacsony GI-je nem csak a normál vércukorszint fenntartásában, hanem a túlevés és az elhízás problémájában is segíthet. A szervezetben lassan szívódik fel és alakul át, ezért erősíti a jóllakottság érzését és csökkenti a túlevés veszélyét.A cukornál 40%-kal kevesebb kalóriát tartalmaz, a xilit elősegíti a kalóriabevitel csökkentését, ezen keresztül pedig a fogyást.

Kis része felszívódik a vékonybélen keresztül, és a vérkeringéssel jut el a májhoz, ami átalakítja glükózzá. A nyírfacukor legnagyobb része, a lassú felszívódásnak köszönhetően emésztetlenül halad át a vékonybélen és nem alakul glükózzá majd testzsírrá. Az általunk elfogyasztott nyírfacukornak csupán az egynegyede számít szénhidrátnak. Háromnegyedére úgy tekintünk, mint elérhetetlen szénhidrát. A vastagbél bélflórája zsírsavakká alakítja át a maradékot, amelyből a máj energiát képez, ez már nem rakódik le testzsírként. Talán kevésbé ismert oka a túlsúlynak, a hirtelen megemelkedett inzulinszint által okozott éhségérzet, és ennek következtében a túlzott táplálékbevitel. A cukrokkal szemben a nyírfacukor fokozatosan emeli a vércukorszintet,ezáltal nem készteti a szervezetet felesleges inzulin termelésre,így az étvágy csökken ez késlelteti az éhségérzetet. Fokozza a bélműködést, elősegíti az emésztést, csökkenti az elhízás esélyét.

A xilitol mennyiségi korlátozás nélkül, biztonságosan fogyasztható. A túlfogyasztás hasmenést okozhat, mert a bélben megnövekedett ozmolalitás koncentráció visszatartja a folyadékot, ezáltal a széklet nem tud besűrűsödni a vastagbélben.