A nyírfacukor megfelelő használata

Felmerül bennünk a kérdés, hogy ha valóban lecseréljük a finomított cukrot nyírfacukorral, akkor ugyanúgy, ugyanolyan mértékben használhatjuk-e ezt az új cukrot, mint a régit? 100%-ban helyettesíthető lenne a szacharóz a nyírfacukorral?

A két anyag hasonlóan viselkedik, például mindkettő oldódik a vízben, de figyelembe kell venni, hogy szerkezetük nagyban eltér (a szacharóz hat szén atomból, a xilit ötből épül fel)

A mindennapokban a nyírfacukrot használhatjuk meleg italokban, a torták és sütemények édesítésére is kiváló, de a gyümölcsök, gabonák édessé tételekor is tökéletes. Azt viszont fontos tudni, hogy a xilit nem kristályosodik, ezért kemény cukor sosem készíthető belőle, ezenkívül az élesztő sem képes lebontani, vagyis kelt tésztában sem állja meg a helyét.

A nyírfacukrot akkor is használhatjuk a cukorral megegyező mennyiségben, (minden olyan ételben, melynél nem várjuk el a cukor kristályosodó tulajdonságát) ha fogyókúrázunk vagy cukorbetegséget diagnosztizáltak nálunk. Azt azonban fontos tudni, hogy szervezetünknek szükség van némi időre, amíg hozzászokik a nyírfacukorhoz, így a felhasználandó mennyiséget 3-6 héten keresztül fokozatosan emeljünk, máskülönben némelyeknél előfordulhat hasmenés a kezdeti időszakban.

Felső légúti megbetegedéseknél is használhatjuk a xilitet, méghozzá spray formájában. Ezzel naponta négyszer szükséges befújni ahhoz, hogy a kórokozók nagy mennyiségét kiirthassuk.

Napi 4-12 gramm nyírfacukor elfogyasztása már nagy eséllyel javítja fogaink állapotát. Már léteznek xilit tartalmú rágógumik, melyek 1 gramm hatóanyaggal rendelkeznek, azaz akár napi 4 rágógumival már igen sokat tehetünk egészségünk megóvása érdekében.

Fogyókúra során és cukorbetegség esetén érdemes minden étkezésnél használni a xilitet, de emellett nem teszünk rosszat, ha az étkezések között is elfogyasztunk egy-egy kis mennyiséget, hiszen így a lassú felszívódásnak köszönhetően képes a nap folyamán ingadozó energiaszintet stabilizálni, a vércukorszint alacsonyan tartása mellett. A szájápolás során is nagyon fontos a rendszeresség, hiszen a napi egyszeri használat még nem biztos, hogy elég a kívánt hatás eléréséhez.